http://sistimiki.blogspot.com/

…………………………

Ο Bert Hellinger σπούδασε φιλοσοφία, θεολογία και εκπαίδευση. Εργάστηκε για 16 χρόνια ως ιεραπόστολος για καθολική τάξη μεταξύ των Zulus στη Νότια Αφρική. Εκεί ασχολήθηκε εντατικά με την επίδραση της δυναμικής της ομάδας. Στη συνέχεια, ο Bert Hellinger έγινε ψυχαναλυτής και ολοκλήρωσε διάφορες εκπαιδεύσεις στην Πρωτοβάθμια Θεραπεία, την Ανάλυση Συναλλαγών, την Ερσονσονική Υπνοθεραπεία και τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό

Με τα χρόνια ανέπτυξε τελικά τη δική του μέθοδο: Γεννήθηκε ο Οικογένεια (Familien-Stellen) σύμφωνα με τον Bert Hellinger Σήμερα είναι παγκοσμίως γνωστό και χρησιμοποιείται σε πολλές διαφορετικές περιοχές. Στην ψυχοθεραπεία, την οργάνωση και τη διαχείριση συμβουλών, την εκπαίδευση, την ιατρική, τη δικαιοσύνη, τη συμβουλευτική για τη ζωή και την εκπαίδευση και τη βοήθεια ζωής με την ευρύτερη έννοια. Είναι μια εκπαίδευση για τη ζωή.

Ο Bert Hellinger ερεύνησε όλο και περισσότερο. Νέες γνώσεις και ανακαλύψεις, που αποκτήθηκαν στην πράξη κατά τη διάρκεια σεμιναρίων, συνομιλιών, διαλογισμών και πολλών άλλων καταστάσεων ζωής, ενσωματώνονταν συνεχώς στη μέθοδο του. Μέχρι να καταστεί σαφές ότι ο “Original Family Constellation σύμφωνα με τον Hellinger” είχε μεγαλώσει πέρα ​​από αυτό το επίπεδο. Αντί για μια άκαμπτη τεχνική που θα μπορούσε να μάθει και μια αξίωση για βοήθεια, προέκυψε μια στάση πολύ ιδιαίτερου είδους, ώστε να μιλήσουμε πρώτα. Μια στάση «συγκατάθεση σε αυτό που είναι – ακριβώς όπως είναι».

Ο Bert Hellinger έχει γράψει πάνω από 110 βιβλία. Αυτές έχουν μεταφραστεί σε 38 γλώσσες.

……………………………………

Η Φρόσω Παπαδοπούλου γεννήθηκε και ζει με την οικογένειά της στη Θεσσαλονίκη.

Η αρχική της παιδεία σε θετικές σπουδές και η 15χρονη καριέρα της ως πολιτικός μηχανικός δημιούργησαν περιβάλλον θεμελιακής σχέσης με τις έννοιες του Συστήματος και των Δομών.

Το ενδιαφέρον της για άμεσες και ακριβείς λύσεις την οδήγησε σε σπουδές στη Συστημική Προσέγγιση, τη Συμβουλευτική και την Συστημική Αναπαράσταση «Systemic Solutions Consultant – Systemic Family Constellation».

Στην πολύχρονη αυτή διαδρομή είχε δασκάλους το Δημήτρη Σταυρόπουλο (του Ελληνικού Ινστιτούτου Συστημικής Αναπαράστασης), την Eva Hanggi, και τον ίδιο τον Bert Hellinger (θεμελιωτή της μεθόδου της Συστημικής Αναπαράστασης).

Η πεποίθησή της ότι «όπου υπάρχουν ανθρώπινα προβλήματα υπάρχουν και ανθρώπινες λύσεις» την οδήγησε στο να δημιουργήσει στην πόλη της, τη Θεσσαλονίκη, έναν χώρο Συστημικών Λύσεων κατά Bert Hellinger: το “THE ART OF LIVING – Η Τέχνη Της Ζωής”.

Στο χώρο αυτό εργάζεται ως Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, τόσο σε Ατομικές Συνεδρίες και σε Συμβουλευτική Ζευγαριών, όσο και με κλειστές Ομάδες Συμβουλευτικής Στήριξης και Ενδυνάμωσης.

Επίσης, σε περιοδική βάση δίνει Διαλέξεις Εισαγωγής και Εμβάθυνσης στη Συστημική Προσέγγιση. Οι διαλέξεις αυτές εντάσσονται σε ετήσιους ή/και τρίμηνους κύκλους («Εκπαίδευση Ενηλίκων») εναλλασσόμενης θεματικής.

Στο χώρο του “THE ART OF LIVING – Η Τέχνη Της Ζωής” πραγματοποιούνται Βιωματικά Εργαστήρια «Συστημικών Αναπαραστάσεων και Λύσεων κατά Bert Hellinger».

Η Φρόσω Παπαδοπούλου ως πιστοποιημένη Συντονίστρια «Systemic Solutions Consultant – Systemic Family Constellation» «συνοδεύει» τα μέλη της ομάδας, πάντα με διακριτικότητα και σεβασμό, να έρθουν σε επαφή με τα «σκιασμένα» κομμάτια τους και να συνδιαλλαγούν με τις συστημικές τους δυσκολίες.

Αντίστοιχα Βιωματικά Εργαστήρια Συστημικών Αναπαραστάσεων συντονίζει σε τακτική βάση στην Αθήνα και στην Κρήτη. Επισκέπτεται και άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, εφόσον δημιουργούνται ομάδες ενδιαφέροντος.

Η εμπειρία της και ο βαθύς σεβασμός της στους ανθρώπους είναι τα μέσα για ουσιαστικές Λύσεις στις προκλήσεις, για τις οποίες καλείται να εργαστεί μαζί τους.

Ζητούμενο για την ίδια δεν αποτελεί η τελειότητα, αλλά η η κινητικότητα και η «διεύρυνση της ματιάς μας» ώστε να περιλαμβάνει το κρυμμένο και το άγνωστο, η μετακίνηση στην ενήλικη θέση χάρη στη δύναμη της ανάληψης της ευθύνης που μας αναλογεί, και τελικά η αποκατάσταση της ροής της ζωής μας.

Με αυτό τον τρόπο, και με πολύτιμο σύμμαχο το εργαλείο της Συστημικής Αναπαράστασης, οι άνθρωποι που την συμβουλεύονται καταφέρνουν να κερδίσουν τον τρόπο να διαχειριστούν με επιτυχία δυσκολίες και αδιέξοδα τόσο στην προσωπική και οικογενειακή όσο και στην επαγγελματική τους ζωή.

…………………..

ΦΡΟΣΩ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Προσωπικό Σημείωμα
Τι είναι άραγε αυτό, που αδιαφορώντας σχεδόν για τη δική μας κάθε φορά συνειδητή θέση και προσπάθεια, συνεχίζει -αέναα μήπως- να γράφει τροχιά μέσα στο χρόνο, στη δική του δυναμική, να σβήνει και να δυναμώνει, και προτού τελείως σβήσει να ξεκινά απ’ την αρχή, πάλι απ’ την αρχή, από μιαν άλλη αρχή…

Όμως, αφού -κατά πως παρατηρεί ο Hellinger- οι κινήσεις της ψυχής είναι αργές, είναι πιθανό η ζωή και η εμπειρία να παράγουν συνεχώς τον εαυτό τους, όμοια μ’ ένα χρυσαλιφούρφουρο στα λαγκάδια της Λιλιπούπολης -και της καθημερινότητας μας επίσης…

Πιστεύω πως όπου υπάρχουν ανθρώπινα προβλήματα υπάρχουν και ανθρώπινες λύσεις, και πως κάθε πρόβλημα εμπεριέχει τη λύση του. H θεραπεία είναι μια συνεχής καλλιέργεια ζωής, και όλοι οι άνθρωποι έχουν τις κατάλληλες αυτο-ιαματικές ικανότητες: οι θεραπευτές είναι εκείνοι που (βασικά) τους συνοδεύουν, στις περιόδους που αυτές έχουν καμφθεί, ώσπου (και πάλι) να κινητοποιηθούν –γιατί μάλλον δεν μπορεί κανείς να πάρει κάτι που δεν έχει ήδη…

Τόσο η βασική μου παιδεία σε θετικές σπουδές, όσο και η πολύχρονη εκπαίδευσή μου στην Συστημική Προσέγγιση, τη Συμβουλευτική και τη Συστημική Αναπαράσταση, με βοηθούν να αντιμετωπίζω με ολοένα και βαθύτερο σεβασμό τους ανθρώπους και τα θέματα που δυσκολεύουν τη ζωή τους -βασική προϋπόθεση άλλωστε για οποιαδήποτε κίνηση της ψυχής- και μαζί τους να αναπτύσσομαι συνεχώς κι εγώ.

Απ’ όλα πιο πολύ αγάπησα τα λάθη των ανθρώπων, κι αυτούς που έχουν την ταπεινότητα να τα κάνουν. Κοντολογίς θα έλεγα, πως είμαι ένας συνηθισμένος άνθρωπος που τον γέννησαν συνηθισμένοι (ευτυχώς) γονείς, παντρεύτηκα έναν επίσης συνηθισμένο (και γι’ αυτό, υπέροχο) άντρα, έκανα συνηθισμένα (και γι’ αυτό, θαυμάσια) παιδιά και απευθύνομαι σε συνηθισμένους (και γι’ αυτό, μοναδικούς) ανθρώπους… Γιατί η ζωή, κατά πως λέει κι ο Hellinger, βιώνεται στη συνηθισμένη ζωή. Κι εγώ συμφωνώ.

Θεσσαλονίκη, Νοέμβριος 2012
Φρόσω Παπαδοπούλου
Systemic Solutions Consultant – Systemic Family Constellation

…………………………….

ΦΡΟΣΩ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Το Κέντρο
Το 2006 δημιούργησα στη Θεσσαλονίκη, όπου γεννήθηκα και ζω με την οικογένειά μου, το “Κέντρο Συστημικής Αναπαράστασης κατά Bert Hellinger – Η Τέχνη Της Ζωής”.

Σ’ αυτό, και πάντα στα πλαίσια της μεθόδου και της φιλοσοφίας του Bert Hellinger, εργάζομαι ως σύμβουλος προσωπικής διεύρυνσης, ανάπτυξης και διαχείρισης ανθρωπίνων σχέσεων.

Συγκεκριμένα, συντονίζω Βιωματικά Εργαστήρια “Συστημικών Αναπαραστάσεων και Λύσεων κατά Bert Hellinger” με ανοιχτές ομάδες.

Επίσης, λειτουργούν σταθερά σε εβδομαδιαία βάση κλειστές ομάδες συμβουλευτικής στήριξης και ενδυνάμωσης.

Παράλληλα γίνονται μονοήμερα ή 2ήμερα σεμινάρια συγκεκριμένης θεματικής και βιωματικής εργασίας.

Επίσης, στο κέντρο φιλοξενούνται και δίνουν διαλέξεις (συνήθως ανοιχτές), αξιόπιστοι άνθρωποι του ευρύτερου χώρου της ψυχολογίας και των εναλλακτικών θεραπειών.

Η Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας πλαισιώνεται στο Κέντρο “The Art of Living” από συγγενείς τομείς όπως είναι η Γιόγκα Γέλιου και η Εκπαιδευτική Κινησιολογία.

…………………….

ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
Η Συστημική Προσέγγιση κατά Bert Hellinger
Η Συστημική Αναπαράσταση είναι μια φαινομενολογική μέθοδος, που ανήκει στις βραχείες “οικογενειακές θεραπείες” και είναι προσανατολισμένη στη Λύση.
Πρόκειται για μια βιωματική μέθοδο, εξαιρετικά διακριτική και ωστόσο βαθιά διεισδυτική, που καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων γύρω από τον άνθρωπο.
Στην Ευρώπη είναι γνωστή από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και ήδη σήμερα έχει παγκόσμια αποδοχή.

Ιδρυτής της είναι ο γερμανός ψυχοθεραπευτής και φιλόσοφος Bert Hellinger, ο οποίος χρησιμοποίησε τα συμπεράσματα απ’ όλο το φάσμα της ψυχοθεραπείας, βασίστηκε στην παρατήρηση και διαμόρφωσε τις αρχές της μέσα από αυτήν.
Ο ίδιος, απελευθερώνοντας τη Συστημική Προσέγγιση από τη στενή αντίληψη της θεραπείας και συμβουλευτικής, την πλαισίωσε με ένα διαυγές φιλοσοφικό σύστημα αντιλήψεων και αρχών, και πλέον τη χαρακτηρίζει “βοήθεια ζωής”.

Οι Συστημικές Λύσεις
Η Συστημική Προσέγγιση αναφέρεται στα συστήματα, τη λειτουργία και τη δομή τους.
Κοιτά τον άνθρωπο σαν μέλος του Συστήματος στο οποίο ανήκει, και διερευνά το πως επηρεάζει και επηρεάζεται από τα άλλα μέλη και τη συνολική δυναμική του συστήματός του.

Κάθε σύστημα έχει αρχές, κανόνες, τάξη.
Κάθε παραβίαση των αρχών του, φέρνει α-ταξία και δυσλειτουργία.

Συστημικές Λύσεις, λοιπόν, είναι οι προτάσεις που αναδεικνύονται στη Συστημική Αναπαράσταση και αποσκοπούν στην αποκατάσταση των εμπλοκών που προέκυψαν σε κάποιο σημείο του χρόνου από την παραβίαση βασικών τάξεων και αρχών.

Η παραβίαση αυτών των “Τάξεων της Αγάπης”, όπως τις αποκαλεί ο ίδιος ο Hellinger, οδηγεί συνήθως στη μεταβίβαση ενεργειακών εμπλοκών από γενιά σε γενιά.
Έτσι, συχνά, καταστάσεις και γεγονότα που φαίνονται άλυτα και μοιάζουν μοιραία, αποδεικνύεται ότι οφείλονται ακριβώς σ’ αυτές τις βαθιές συνδέσεις και εμπλοκές.

Η Μέθοδος της Συστημικής Αναπαράστασης
Πρόκειται για μια λιτή και αποκαλυπτική βιωματική εμπειρία που μας βοηθά να έρθουμε σε άμεση επαφή με εμάς, το συναίσθημα και τις σκιασμένες περιοχές μας, με ό,τι φέρουμε κι ό,τι μας φέρει, με την ουσία και το περιεχόμενό μας, και ταυτόχρονα με ό,τι υπάρχει κάτω από ανεξήγητες συμπτώσεις και επαναλήψεις -την βαθιά αγάπη και αφοσίωση στο σύστημά μας.

Η Συστημική Αναπαράσταση φέρνει στο εδώ και τώρα τα μέλη ενός συστήματος, μέσα από ένα απλό δρώμενο από τους παριστάμενους που συμμετέχουν ως εκπρόσωποι ανθρώπων ή καταστάσεων.

ΔΕΝ πρόκειται για παιχνίδι ρόλων, θεατρικό δρώμενο, θεραπεία Gestalt. ΔΕΝ απαιτείται θεωρητική κατάρτιση ή άλλους είδους εμπειρία.

Στόχος της Μεθόδου
Μέσα από τις Συστημικές Αναπαραστάσεις δημιουργείται μια τελική εικόνα, ένα γράφημα, ένα τμήμα του ολογραφήματος, καθώς με τα συναισθήματα και τα σωματικά συμπτώματα των συμμετεχόντων, την εκδήλωση της εσωτερικής τους κίνησης δηλαδή, δείχνεται η πιθανή απ-αρχή των εμπλοκών που υπάρχουν στο Σύστημα του κάθε ενδιαφερόμενου.

Η Συστημική Αναπαράσταση ωθεί την προοπτική μιας “καλής λύσης”, καθώς ο συντονιστής βοηθά, με μικρές διορθωτικές κι ωστόσο καίριες κινήσεις και θεραπευτικές δηλώσεις, να δονηθεί αυτό που ως εκείνη τη στιγμή παρέμενε παγωμένο και διέκοπτε τη ροή της ενέργειας στο συγκεκριμένο σύστημα.

Έτσι, επιτυγχάνεται μια θεμελιακή διεύρυνση της αντίληψης για την ανθρώπινη συμπεριφορά και τη δυναμική των ανθρώπινων σχέσεων, την αρμονία και την ισορροπία τους, που άλλωστε, αποτελεί το κλειδί για την προσωπική και διαπροσωπική επιτυχία και την ευτυχία…

Ωφελιμότητα της Μεθόδου
Η Συστημική Αναπαράσταση είναι προσανατολισμένη στη Λύση, την οποία καταφέρνει να εντοπίσει πίσω από συνήθειες, πεποιθήσεις, διλήμματα, ανεξήγητες συμπεριφορές, τραύματα, ασθένειες και αδιέξοδα, και να τη θέσει σε κίνηση πέρα απ τις ασυνείδητες αντιστάσεις μας.
Μ’ αυτόν τον τρόπο, προσφέρει τη δυνατότητα να αναδυθούν -απλά, δυναμικά και με παραστατικό τρόπο- ενέργειες που είχαν λοξοδρομήσει, και να αποκατασταθούν οι τάξεις. Αυτό απελευθερώνει από μια κατάσταση αδιέξοδη, στάσιμη και βαριά, και μας επανασυνδέει με ό,τι ήταν διαχωρισμένο, ξεχασμένο ή αποκλεισμένο.

Γιατί τότε πράγματι είναι σαν όλο το σύμπαν να συνεργάζεται για να βρει η καθημερινότητα την αξία της,
το κάθε τι τη δική του θέση κι εμείς τη δική μας,
να ξανασυναντήσουμε τους γονείς μας χωρίς διακοπές και βαριές παρεμβολές,
να ξαναστήσουμε τη βασική δομή μας,
να δούμε τα παιδιά μας χωρίς τις ενοχές των λαθών μας,
τον έρωτα μόνο σαν έρωτα,
τον σύντροφο μόνο σαν σύντροφο,
τους φίλους σαν φίλους,
να καταλάβουμε το σώμα μας,
να εισχωρήσουμε στην καρδιά μας,
ν’ αποκατασταθεί το νόημα και η υγεία, η εργασία, η αφθονία, το χαμόγελο,
να ξανανοιώσουμε πλήρεις και έτοιμοι,
να πάμε στη δύναμή μας…

Θεσσαλονίκη, Νοέμβριος 2012
Φρόσω Παπαδοπούλου
Systemic Solutions Consultant – Systemic Family Constellation

…………………….

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Επίσημη Σελίδα του Bert Hellinger
www2.hellinger.com/en

Ελληνικό Ινστιτούτο Συστημικής Αναπαράστασης κατά Bert Hellinger
www.anaparastasi.gr

Bert Hellinger, Wikipedia
en.wikipedia.org/wiki/Bert_Hellinger

Οικογενειακές Αναπαραστάσεις, Wikipedia
en.wikipedia.org/wiki/Family_Constellations

Συστημικές Αναπαραστάσεις, Wikipedia
en.wikipedia.org/wiki/Systemic_Constellations

Φαινομενολογία, Wikipedia
en.wikipedia.org/wiki/Phenomenology_%28psychology%29

ΦΙΛΟΙ
Επίσημη Σελίδα της Eva Hanggi
http://www.evahaenggi.ch

Ηλιοχώρος – Η Εναλλακτική Δικυτακή Πύλη
www.iliohoros.gr

Ισις – Κέντρο Ολιστικής Φροντίδας
www.isis-therapy.gr

Πηγή Ζωής – Εναλλακτικές Ολιστικές Θεραπείες
www.lme.gr

Κέντρο Κιναισθητικής Νοημοσύνης
kinesiology.gr/site

Θετική Εκπαίδευση Σκύλων
kynagon.wordpress.com

Ζωντανή αναμετάδοση της ΕΡΤ
ΕΡΤ ζωντανά